• eerlijke olijfolie met een verhaal
  • info@olijfhelden.nl
  • 06-53582581
  • 1-3 werkdagen levertijd
  • eerlijke olijfolie met een verhaal
  • info@olijfhelden.nl
  • 06-53582581
  • 1-3 werkdagen levertijd

VAN TAARTEN BAKKEN NAAR EEN DUURZAME SAMENWERKING

Families met kleine kinderen op de vlucht voor oorlog en honger. Als jonge moeder raakt dat je in het hart. Het is onvoorstelbaar dat je als ouder de keuze moet maken tussen blijven in oorlogsgebied, een vluchtelingenkamp onder erbarmelijke omstandigheden in Turkije of toch het risico nemen van een rubberboot met een zwakke motor in de hoop op meer veiligheid voor je kinderen in de Europese Unie.

Zwemvestenberg

VRIJWILLIGER OP LESBOS

Als vrijwilliger voor Because We Carry heb ik op Lesbos families met kleine kinderen ontmoet die de oversteek naar Lesbos hebben gemaakt uit wanhoop. Prachtige mensen, maar nu alleen op de wereld. De families zijn opgesplitst, sommige familieleden zijn door de oorlog of op de route naar veiligheid overleden. Hun huis, werk en school hebben ze moeten achterlaten. Met soms niets meer dan een mobiele telefoon komen ze aan op Lesbos. Eten uit gaarkeukens, kleren van hulporganisaties en een tent of met geluk een cabine om te overnachten. De eerste periode is dat alles wat je nodig hebt om bij te komen.

GEEN KANT OP

Na de EU-Turkije deal in maart 2016 kunnen de families geen kant meer op: niet verder Europa in en ook niet terug naar de onveilige plekken in Turkije of hun geboorteland. Ouders mogen niet werken, kinderen kunnen niet naar school en één toilet wordt met meer dan 70 buren gedeeld. Het is dan moeilijk om je na maanden en soms zelfs jaren van wachten in het vluchtelingenkamp nog nuttig, schoon en gezond te voelen. Toch houden de families hoop, want voorlopig is er geen weg terug.

PRACHTIGE INITIATIEVEN

Inmiddels ben ik een aantal keer terug geweest en heb ik gezien wat voor een prachtige initiatieven er zijn ontstaan om deze families een waardige opvang te geven. Betrokken burgers uit o.a. Lesbos en Nederland zetten zich in om te helpen. Zo deelt Because We Carry het ontbijt uit op Kara Tepe en organiseren ze dagactiviteiten met en voor de bewoners. ShowerPower biedt elke dag vrouwen en kinderen uit Moria en de Olive Grove een veilige en warme douche aan. Stichting Bootvluchteling biedt medische en psychische zorg in kamp Moria. En Home For All nodigt families uit voor een diner aan tafel, net zoals vroeger thuis.

STEUN VOOR LESBOS

Taarten bakken om geld in te zamelen en over de situatie op Lesbos vertellen, meerdere keren heeft dit tot hele mooie donaties geleid die goed besteed konden worden voor het creëren van een waardige opvang. Zelfs een vakantie op Lesbos met mijn gezin in 2018 was onderdeel van het steunpakket: door zelf toerist te zijn, te overnachten in hotels en uit eten te gaan kan je al een beetje de lokale economie steunen. Het viel mij op hoe leeg de hotels en restaurants zijn. Tijdens die reis kwam ik in gesprek met de lokale bevolking. Warme mensen met een solidair hart. In 2015 hebben heel veel inwoners langs de kust vluchtelingen uit het water gered. Bewoners kookten warme maaltijden en deelden droge kleren uit. Inmiddels voelt de bevolking zich door de EU in de steek gelaten.

LOKALE BEVOLKING

Er is geen oplossing gekomen voor de vluchtelingen, waardoor er in januari 2020 meer dan 20.000 vluchtelingen op Lesbos verblijven. Op een geregistreerde bevolking van 90.000 in Lesbos, betekent dit dat 1 op de 10 personen in Lesbos vluchteling is. Het gevolg is een drastische daling van het toerisme en daardoor een steeds grotere werkloosheid en instabiele economie op het eiland. Het grote hart van de lokale bevolking wordt nu zelf getroffen.

Rijdend over Lesbos met prachtige olijfgaarden om me heen, ontstond het plan voor Olijfhelden. Hoe kunnen we de lokale bevolking beter in hun kracht zetten dan door hun de erkenning te geven voor hun nationale product, de olijf. Door de gesprekken die ik had met de boeren, kwam al snel de oplossing: eerlijke handel, waarmee we de boeren helpen met de verkoop van hun olijfolie in Nederland zodat ze een fatsoenlijk inkomen krijgen.

ONZE MISSIE

Daarnaast blijft de hulp aan vluchtelingen door alle hulporganisaties nodig. Ook hiervoor wil ik een structurele oplossing. Omdat mijn familie en vrienden op een gegeven moment genoeg taart hebben gegeten, zocht ik een manier om de steun mee te nemen in de verkoop van de olijfolie. Ik heb er daarom voor gekozen om met elke schenkfles die verkocht wordt een diner te sponsoren voor een bootvluchteling in het lokale restaurant Home For All van Nikos en Katherina. Maar er zijn meer belangrijke hulporganisaties. Daarom steunen we vier keer per jaar, met € 5 per fles, sociale projecten van erkende maar kleinschalige hulporganisaties die door hun concrete activiteiten echt het verschil kunnen maken. Zo helpen we de boeren & de gevluchte families én kunnen we in Nederland goede olijfolie met een eerlijk verhaal aanbieden.

Wij helpen lokale boeren op Lesbos met de verkoop van hun biologische olijfolie en steunen daardoor een veilige opvang voor bootvluchtelingen op het eiland.

Chanella Mackay - oprichter Olijfhelden